Skip to main content
θεματική κατηγορία: 
0
Η βαθμολογία σας: Καμία

O Μαρτίνος Λούθηρος γεννήθηκε το 1483 στο Αϊσλέμπεν (Eisleben) της Γερμανίας. Το 1505 αποφάσισε να ακολουθήσει τον μοναχισμό παρά τις αντιδράσεις του περιβάλλοντός του. Το 1507 χειροτονήθηκε ιερέας και ξεκίνησε σπουδές Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Erfurt. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμερίστηκε τις ιδέες των ανθρωπιστών σχετικά με τη μελέτη της Βίβλου στην πρωτότυπη εβραϊκή και ελληνική γλώσσα.

Το 1512 ανέλαβε την έδρα της Θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης. Κατά την ενασχόλησή του με τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου λέγεται ότι ξεκίνησε η βαθύτερη του αναζήτηση για την ουσία της πίστης και της θρησκείας. Από το 1514 ο Λούθηρος ως ιερέας στη Βιτεμβέργη παρατηρούσε ότι πολλοί από τους πιστούς δεν έρχονταν πια σε αυτόν για να εξομολογηθούν, αλλά αγόραζαν συγχωροχάρτια τα οποία υποτίθεται ότι υποκαθιστούσαν την εξομολόγηση και έδιναν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τη σωτηρία τους.

Ο Λούθηρος αποστρεφόταν αυτή την πρακτική και πίστευε ότι για να αποκτήσει κανείς τη Χάρη του Θεού θα πρέπει να ζει με ταπεινότητα.

Μετά το 1507 εκδίδονταν όλο και περισσότερα συγχωροχάρτια τόσο από τον Πάπα όσο και από τον Γερμανό αρχιεπίσκοπο του Μάιντς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την πρακτική αυτή ως μέσο πλουτισμού και προκειμένου να ανέλθουν στην ιεραρχία, καθώς την εποχή εκείνη οι αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας μπορούσαν να αγοράζουν τα αξιώματά τους. Στην περιοχή, μάλιστα, της Βιτεμβέργης ο Δομηνικανός μοναχός Γιόχαν Τέτσελ πουλούσε συγχωροχάρτια υποσχόμενος ότι έτσι θα συγχωρούνταν οι ψυχές όχι μόνο των ζωντανών αλλά και των νεκρών. Ο Τέτσελ έλεγε ότι «μόλις τα χρήματα ακουστούν μέσα στο κουτί, οι ψυχές ανεβαίνουν στον παράδεισο».

Ο Λούθηρος το 1517 αντέδρασε ανοιχτά και έγραψε μια επιστολή προς τους ανωτέρους του, στην οποία περιέλαβε 95 θέσεις (απόψεις) κατά της εμπορευματοποίησης της πίστης. Οι απόψεις του σύντομα έγιναν γνωστές σε ολόκληρη τη Γερμανία. Ήταν υπέρ μιας καθαρής και λιτής, στις εκδηλώσεις της, θρησκείας και αμφισβήτησε όλο το οικοδόμημα στο οποίο βασιζόταν η εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας. Υποστήριζε ότι η πίστη ήταν αρκετή για τη σωτηρία των ψυχών. Οι απόψεις αυτές του Λούθηρου θεωρήθηκαν αιρετικές από τον Πάπα, που του απέστειλε "παπική βούλα" με την οποία καταδίκαζε τον ίδιο και τις ιδέες του. Ο αυτοκράτορας Κάρολος Ε΄, πιστός Καθολικός, κάλεσε τον Λούθηρο να απολογηθεί. Οι θέσεις του, όμως, είχαν ήδη βρει πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους οποίους και ο Φρειδερίκος ο Σοφός που κατείχε πολιτικά αξιώματα και βοήθησε τον Λούθηρο να διαφύγει για να προστατευθεί από τους εχθρούς του.

Το 1521 ο Φρειδερίκος επέτρεψε στον Λούθηρο να επιστρέψει στην πόλη Βάρτμπουργκ, όπου έζησε όμως χωρίς να έχει αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, περιμένοντας να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις της επίσημης Εκκλησίας εναντίον του. Κυκλοφορούσε με άλλο όνομα και είχε αφήσει μακριά μαλλιά και γένια για να μην τον αναγνωρίζουν. Κατά την παραμονή του στο Βάρτμπουργκ αφιερώθηκε στη μετάφραση της Καινής Διαθήκης από τα αρχαία Ελληνικά στα Γερμανικά. Η μετάφραση εκδόθηκε το 1522 και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στις περιοχές όπου είχε διαδοθεί ο Προτεσταντισμός. Αργότερα μετέφρασε στα Γερμανικά και την Παλαιά Διαθήκη και τελικά το 1534 κυκλοφόρησε ολόκληρη η Βίβλος στη Γερμανική γλώσσα.

Στο μεταξύ οι απόψεις του Λούθηρου γνώριζαν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση ιδιαίτερα στη Βιτεμβέργη που είχε γίνει το κέντρο της Μεταρρύθμισης. Τρεις ιερείς παντρεύτηκαν υιοθετώντας την άποψη του Λούθηρου ότι οι ιερωμένοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν. Επίσης εφαρμόστηκαν αλλαγές στο τελετουργικό της Θείας Λειτουργίας. Ο Λούθηρος παρακαλουθούσε όλες αυτές τις εξελίξεις από το Βάρτμπουργκ και αλληλογραφούσε με τους υποστηρικτές του. Τελικά το 1522 επέστρεψε στη Βιτεμβέργη όταν πλέον η Μεταρρύθμιση είχε επικρατήσει. Τα επόμενα χρόνια ο Λούθηρος συνέχισε το έργο του για τη μεταρρύθμιση της Εκκλησίας αλλά και της κοινωνίας. ΄Εκανε πολλά ταξίδια κατά τα οποία αξιολογούσε τη δουλειά των ιερέων και την εφαρμογή των αλλαγών που είχε εισαγάγει η Μεταρρύθμιση στο τελετουργικό της Εκκλησίας. Παρά τη διάδοση της Μεταρρύθμισης ο Λούθηρος εξακολουθούσε να βρίσκεται σε διαρκή πίεση για από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ενώ ήρθε σε ρήξη με άλλους μεταρρυθμιστές, όπως ο Έρασμος. Η στάση του Λούθηρου απέναντι σε ανθρώπους με διαφορετικά πιστεύω γινόταν όλο και λιγότερο διαλλακτική καθώς πλησίαζε προς το τέλος της ζωής του. Το έργο του «Ο Ιησούς γεννήθηκε Εβραίος» έδειξε μια συμβιβαστική στάση απέναντι στους Εβραίους. Παρ' όλα αυτά το 1543 εξέδωσε το έργο «Οι Εβραίοι και τα ψεύδη τους» στο οποίο επέδειξε έντονα  διαθέσεις αντισημiτισμού, ενώ έφτασε στο σημείο να καταδικάζει όσους αρνούνταν να ασπασθούν τον Προτεσταντισμό. Το 1546, με κλονισμένη την υγεία του, επέστρεψε στη γενέτειρά του, το Αϊσλέμπεν, όπου και πέθανε την ίδια χρονιά.

Γενικές πληροφορίες
Τύπος: 
Πρόσωπα
Κύριος Δικαιωμάτων: 
Ελένη Χελιώτη
Τύπος Δικαιωμάτων: 
data protection right
Άδεια χρήσης: 
Αναφορά-Μη-Εμπορική Χρήση-Παρόμοια Διανομή v3.0
Εκπαιδευτικές πληροφορίες
Βαθμίδα εκπαίδευσης: 
Πρωτοβάθμια
Βαθμίδα εκπαίδευσης: 
Δευτεροβάθμια
Βαθμίδα εκπαίδευσης: 
Τριτοβάθμια
Μάθημα : 
Θρησκευτικά
Μάθημα : 
Ιστορία
Μάθημα : 
Κοινωνιολογία
Μάθημα : 
Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή
Τάξη: 
Γ' Γυμνασίου
Τάξη: 
Γ' Λυκείου
Hλικιακή ομάδα: 
13-15
Hλικιακή ομάδα: 
16-18
Hλικιακή ομάδα: 
18+
Oμάδα στόχος : 
Μαθητές
Oμάδα στόχος : 
Σπουδαστές
Oμάδα στόχος : 
Γονείς
Oμάδα στόχος : 
Εκπαιδευτικοί